Συμβουλές για να μην πονάει η πλάτη των παιδιών από την σχολική τσάντα

Τα σχολεία ανοίγουν και πάλι μετά από σχεδόν δυο μήνες αποχής και επανέρχεται στο προσκήνιο το ορθοπεδικό πρόβλημα που προκύπτει από την χρήση της σχολικής τσάντας στα παιδιά. Η σχολική τσάντα τις περισσότερες φορές μεταφέρει ένα τεράστιο όγκο από βιβλία, κατάσταση που προκαλεί κακή στάση του σώματος και πόνος στην περιοχή της πλάτης.

Παρακάτω σας παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές για το πως μπορούν τα παιδιά σας να αποφύγουν τον πόνο στην πλάτη, εξαιτίας της χρήσης της σχολικής τους τσάντας.

Μην αγοράζετε μεγάλες τσάντες. Τα παιδιά έχουν την τάση να γεμίζουν τις σχολικές τσάντες με πράγματα που δεν χρειάζεται καν να μεταφέρουν εκείνη την ημέρα στο σχολείο. Αποφύγετε την κατάσταση αυτή, αγοράζοντας τους μια πιο μικρή τσάντα, που να χωρά μόνο τα απαραίτητα βιβλία.

Η τσάντα να μην είναι πολύ βαριά για το παιδί. Η σχολική τσάντα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10% του σωματικού βάρους του παιδιού σας.

Να αγοράζετε σχολικές τσάντες που διαθέτουν λουριά για την πλάτη των μαθητών. Οι τσάντες με ιμάντες ώμου προστατεύουν τους ώμους από τραυματισμούς.

Μπορείτε να βρείτε στην αγορά και σχολικές τσάντες που διαθέτουν και ζώνες μέσης. Έτσι το βάρος διανείμετε και μειώνετε η πίεση που ασκείται στην ράχη και τους ώμους.

Θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά σας πως να σηκώνουν σωστά την σχολική τους τσάντα. Αρχικά θα πρέπει να λυγίσουν τα γόνατα τους και εν συνεχεία να σηκώσουν και με τα δυο τους χέρια την τσάντα.

Εάν τηρούνται κατά γράμμα οι συμβουλές αυτές, ωστόσο, το παιδί σας παρουσιάζει πόνο στην πλάτη που δεν υφίεται με ξεκούραση η με την χρήση αντιφλεγμονώδη φαρμάκων, τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον ορθοπεδικό.