Η οστεοπόρωση προκαλεί πόνο στη μέση;


Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, η οποία προκαλείται με την πάροδο του χρόνου όταν τα οστά χάνουν την πυκνότητά τους. Ως αποτέλεσμα προκαλούνται πόνος και κατάγματα σε διάφορες περιοχές του σώματος όπως το ισχίο και ο καρπός αλλά και πολλές ακόμα. Η οστεοπόρωση εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση ενώ ένα από τα πιο σημαντικά αρνητικά της χαρακτηριστικά είναι η αδυναμία έγκαιρης διάγνωσης καθώς δεν εμφανίζει συμπτώματα μέχρις ότου προκύψουν τα πρώτα κατάγματα.

Η οστεοπόρωση εμφανίζεται κυρίως με τη μορφή κατάγματος στο ισχίο, στον καρπό, στην σπονδυλική στήλη και σε διάφορα άλλα οστά που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα. Εκτός όμως από τα κατάγματα, η οστεοπόρωση μπορεί να εμφανιστεί και με τη μορφή πόνου στη μέση και στην πλάτη. Ο πόνος στη μέση εξαιτίας της οστεοπόρωσης είναι έντονος και μπορεί να συνοδεύεται και από σπασμούς στους μύες της πλάτης, οι οποίοι δύνανται να επιδεινώνονται με την κίνηση και να βελτιώνονται όταν οι ασθενείς ξαπλώνουν. Ο πόνος είναι τόσο οξύς που πολύ συχνά οι ασθενείς αποφεύγουν την κίνηση εξαιτίας του.
Η οστεοπόρωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ασβέστιο, βιταμίνη D, οιστρογόνα, διφωσφονικά κ.α ώστε να αυξηθεί η οστική παραγωγή.

Η νόσος μπορεί όμως και να προληφθεί με διάφορους τρόπους όπως:
➡️ λήψη επαρκών ποσοτήτων ασβεστίου και βιταμίνης D,
➡️ διακοπή του καπνίσματος,
➡️ τακτική άσκηση με το βάρος του σώματος,
➡️ περιορισμός της κατανάλωσης καφέ και αλκοόλ.