Ολική Αρθοπλαστική 

Είναι πολύ συνηθισμένο, στην καθημερινή πρακτική του ιατρείου, ο ορθοπαιδικός χειρουργός να καλείται να απαντήσει σε μία σειρά ερωτήσεων των ασθενών για την χειρουργική επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου ή γόνατος.  Πολλές από αυτές έχουν δημιουργηθεί από κάποιους “μύθους” που επικρατούν στο διαδίκτυο, ή και κάποιους ανθρώπινους φόβους για την επέμβαση από την πλευρά του ασθενή.  Παρακάτω, ο κ Παπαδημητρίου, απαντάει σε συνηθισμένα τέτοια ερωτήματα, τα οποία έχουν εφαρμογή στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών με οστεοαρθρίτιδα ισχίου ή γόνατος.

1. Τί είναι η ολική αρθροπλαστική; Κατά την ολική αρθροπλαστική γίνεται αντικατάσταση, δηλαδή τοποθετείται μία τεχνητή άρθρωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξαφανίζεται πλήρως ο πόνος και να επανέρχεται η κινητικότητα στο φυσιολογικό.

2. Τί επιτυχία έχει η επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής; Μελέτες έχουν δείξει ότι περισσότεροι από το 97% των ασθενών που υπεβλήθησαν σε τέτοια επέμβαση ήταν πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.

3. Πονάει ο ασθενής κατά την νοσηλεία του στην κλινική αλλά και μετά; Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς δεν νιώθουν καθόλου, ή μερικές φορές ελάχιστο πόνο τις πρώτες ώρες και ημέρες μετά την εγχείρηση. Στις ακόλουθες εβδομάδες ο πόνος είναι σχεδόν μηδενικός.

4. Υπάρχει «αναίμακτη» και «ανώδυνη» τεχνική για τέτοια επέμβαση; Ως χειρουργική επέμβαση, δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να είναι ανώδυνη και αναίμακτη, αφού χρειάζεται να εισαχθούν στο σώμα τεχνητά υλικά. Ωστόσο, όπως γράφεται και παραπάνω, ο πόνος έχει πλέον ελαχιστοποιηθεί, και συνήθως είναι μηδενικός για τον ασθενή, ενώ με τις νέες τεχνικές η απώλεια αίματος είναι συνήθως πολύ μικρού βαθμού.

5. Πότε μπορώ να περπατήσω μετά την επέμβαση; Ο ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι την ίδια μέρα. Την επόμενη ημέρα κάνει τα πρώτα του βήματα, και συνήθως την δεύτερη ημέρα είναι ικανός να ανεβοκατέβει και τις σκάλες. Μπορεί ανεξάρτητα να πάει στην τουαλέτα, χωρίς βοήθεια.

6. Πότε μπορώ να οδηγήσω; Γενικά συνιστάται η οδήγηση να ξεκινάει μερικές εβδομάδες μετά την επέμβαση, όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για νομικούς λόγους (πχ εμπλοκή σε τροχαίο ατύχημα).

7. Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου; Για κάποιον που απασχολείται σε δουλειά γραφείου, η επιστροφή μπορεί να γίνει μετά από 3 έως 6 εβδομάδες. Για χειρονακτικές εργασίες, η επάνοδος εξατομικεύεται ανάλογα με τον ασθενή και τις ιδιαίτερες συνθήκες της δουλειάς του, όμως γενικά συνιστάται να είναι μετά από 3 μήνες.

8. Πόσες ημέρες χρειάζεται να νοσηλευτώ στην κλινική; Η παραμονή εξαρτάται από την ηλικία του ασθενή και από τα πιθανά άλλα παθολογικά προβλήματα που συνυπάρχουν. Σε γενικές γραμμές όμως η νοσηλεία στην κλινική είναι από 2 έως 3 ημέρες.

9. Κόβονται μύες κατά την επέμβαση; Οι μύες δεν κόβονται αλλά διαχωρίζονται, και στο τέλος της επέμβασης επανέρχονται στην αρχική τους θέση. Γι αυτό και ο ασθενής είναι ικανός να σταθεί και να περπατήσει άμεσα μετά την επέμβαση.

10. Χρειάζεται η μετάβασή μου σε κέντρο αποκατάστασης μετά την κλινική; Σπάνια χρειάζεται κάτι τέτοιο, ειδικά σε νέους ασθενείς. Σε περιπτώσεις όμως ασθενών με μεγάλη ηλικία, ή όταν δεν υπάρχει οικογενειακό περιβάλλον, τότε είναι προτιμότερο να διαμένει κανείς σε κέντρο αποκατάστασης για μερικές εβδομάδες.

11. Υπάρχουν κίνδυνοι και επιπλοκές από αυτήν την επέμβαση; Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις στην ιατρική, έτσι και σε αυτήν υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποιων επιπλοκών. Όμως, πλέον, το ποσοστό τους είναι πολύ χαμηλό, και κυμαίνεται γύρω στο 1 έως 1,5%.

12. Πόσο καιρό θα κρατήσουν τα υλικά στο σώμα μου; Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών, περίπου 95 στους 100, θα διατηρήσουν τα υλικά αυτά για 15 χρόνια. Για κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιούμε, οι μελέτες έδειξαν επιβίωση έως και 90% στα 30 χρόνια. Έτσι, ένας μέσος ασθενής μπορεί να υπολογίζει ότι θα κρατήσει τα υλικά του για 15 έως 25 χρόνια.

13. Μπορώ να ασχοληθώ με αθλητική δραστηριότητα μετά την επέμβαση; Συνήθως οι ασθενείς μπορούν να κάνουν τα πάντα. Ωστόσο, συνιστάται γενικά η μη κραδασμική άσκηση (πχ αποφυγή μπάσκετ, ποδοσφαίρου), και η ενασχόληση με λιγότερο καταπονητικές δραστηριότητες (πχ διπλό τένις, ποδήλατο, χορός).

14. Πότε μπορώ να έχω σεξουαλική δραστηριότητα μετά την επέμβαση; Συνιστάται μετά από ένα χρονικό διάστημα περίπου 3 έως 6 εβδομάδων, ανάλογα και με τον ασθενή, και με προσοχή στην στάση. Όμως, ειδικά μετά την πάροδο 3 μηνών, το άτομο μπορεί να επιστρέψει στην κανονική σεξουαλική δραστηριότητα.

15. Εάν έχω οστεοαρθρίτιδα και στα δύο ισχία ή γόνατα, ποια είναι η καλύτερη στρατηγική; Μπορώ να τα χειρουργήσω και τα δύο μαζί; Παρόλο που υπάρχει η δυνατότητα αλλά και η τεχνογνωσία να γίνουν και τα δύο ταυτόχρονα γενικά συνιστάται να γίνεται το ένα ισχίο ή γόνατο κάθε φορά, και μετά από 3 έως 6 μήνες να χειρουργείται και η άλλη πλευρά για καθαρά πρακτικούς λόγους άνεσης στην καθημερινότητα.

16. Οι παραπάνω πληροφορίες ισχύουν για όλες τις περιπτώσεις ασθενών; Οι παραπάνω πληροφορίες δίνουν μία γενική ιδέα για την επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής. Ωστόσο, καθώς ο κάθε ασθενής είναι μοναδική περίπτωση, θα πρέπει να συζητήσετε με τον ορθοπαιδικό σας σχετικά με τις ιδιαίτερες προϋποθέσεις και κινδύνους.  Κλείστε ένα ραντεβού με τον κ Παπαδημητρίου προκειμένου να συζητήσετε όλες τις ιδιαιτερότητες της δικής σας περίπτωσης.