Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα : Οι συχνότερες ερωτήσεις των ασθενών.

  • Τι είναι το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα?

Είναι μια πολύ συχνή πάθηση που οφείλεται σε πίεση του μέσου νεύρου στο επίπεδο του καρπού. Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μια σήραγγα στον καρπό μέσα στην οποία βρίσκονται οι καμπτήρες τένοντες και το μέσο νεύρο.

  • Ποιά είναι τα συχνότερα αίτια?

Επαναλαμβανόμενες κινήσεις και μικροτραυματισμοί του καρπού (χειρωνακτική εργασία, χρόνια χρήση υπολογιστή κ.α), παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, γυναικείο φύλο, ρευματοειδής αρθρίτιδα, παθήσεις του θυρεοειδή, μέση και μεγάλη ηλικία, ορμονικές διαταραχές κατά την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση.

  • Ποιά είναι τα συνήθη συμπτώματα?

Αρχικά ένα ασαφές αίσθημα βάρους που εξελίσσεται σε μουδιάσματα και μηρμυγκιάσματα στον αντίχειρα, το δείκτη, τον μέσο και τον μισό παράμεσο και πάντως ποτέ στο μικρό δάκτυλο. Χαρακτηριστικά, πολλοί ασθενείς έχουν την τάση να τινάζουν το χέρι τους προκειμένου να απαλλαγούν από το μούδιασμα και ειδικά τη νύχτα. Σε πιο προχωρημένο στάδιο εμφανίζεται συνεχής πόνος στην περιοχή, διαταραχή στις λεπτές κινήσεις των δακτύλων και αδυναμία. Ο ασθενής μπορεί να αναφέρει ότι του πέφτουν αντικείμενα, δυσκολεύεται να κουμπώσει τα κουμπιά του ή να ξεκλειδώσει με ένα κλειδί.

  • Πως γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου?

Με λεπτομερή και προσεκτική κλινική εξέταση από τον ορθοπαιδικό και συμπληρωματικά με την διενέργεια ηλεκτρομυογραφήματος.

  • Πως θεραπεύεται το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα?

Σε πολύ αρχικό στάδιο η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική με χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τροποποίηση των δραστηριοτήτων και ανάπαυση, χρήση ναρθήκων και έγχυση κορτιζόνης. Συνηθέστερα όμως την οριστική επίλυση του προβλήματος δίνει η χειρουργική θεραπεία, με ανοικτή ή ενδοσκοπική μέθοδο οι οποίες είναι εξίσου αποτελεσματικές και ασφαλείς. Η επέμβαση και με τις δύο μεθόδους γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί 10-20 λεπτα.

  • Τι πρέπει να προσέξω μετά το χειρουργείο?

Ο ασθενής δεν χρειάζεται νοσηλεία και εξέρχεται αμέσως μετά το χειρουργείο. Θα έχει το χέρι του δεμένο με επίδεσμο και θα φέρει μια ανάρτηση προκειμένου να μην πρηστεί. Η κίνηση των δακτύλων γίνεται άμεσα και βοηθάει στην αποφυγή του οιδήματος. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 2 εβδομάδες περίπου. Οι καθημερινές δραστηριότητες επιτρέπονται σχεδόν αμέσως μετά το χειρουργείο με αποφυγή των πιο βαριών εργασιών. Η οδήγηση είναι δυνατή πολύ γρήγορα μετά το χειρουργείο μόλις ο ασθενής νιώσει άνετα και η επιστροφή στην εργασία είναι επίσης πολύ σύντομη.

Ευάγγελος Παπαδημητρίου

Ορθοπαιδικός Χειρουργός