Μυϊκή Θλάση
Τι είναι η Μυϊκή Θλάση;

Με τον όρο «Μυϊκή Θλάση», εννοούμε τον τραυματισμό των μυών. Οι μυϊκές θλάσεις αποτελούν πολύ συχνό φαινόμενο στους αθλητές, λόγω της υπερβολικής κόπωσης των μυών, ενώ παρατηρούνται συχνά και σε ερασιτέχνες αθλούμενους.

Ποιες είναι οι κατηγορίες των Μυϊκών Θλάσεων;

Οι μυϊκές θλάσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τη ζημιά που προκαλούν στις μυϊκές ίνες.

Πρώτου βαθμού: “Σφίξιμο” ή “τράβηγμα” χωρίς ρήξη των μυϊκών ινών. Προκαλεί αμβλύ,βύθιο πόνο και που επιδεινώνεται με την δραστηριότητα. Προκειμένου να επανέλθει πλήρως ο μυς, χρειάζεται να παρέλθει το χρονικό διάστημα των 1-2 εβδομάδων.

Δευτέρου βαθμού: Μερική ρήξη των μυϊκών ινών και αιμάτωμα μέσα σε αυτές. Ο μυς χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να επανέλθει, 1-2μήνες.

Τρίτου βαθμού: Ολική ρήξη των μυϊκών ινών. Ο μυς δεν μπορεί να επανέλθει από μόνος του και ίσως χρειαστεί ακόμα και χειρουργική επέμβαση. Η αποθεραπεία μπορεί να διαρκέσει 2-4 μήνες.

Από τι προκαλείται η Μυϊκή Θλάση;

Ανεπαρκής προθέρμανση
Υπερβολική μυϊκή κόπωση
Κακή τεχνική στις ασκήσεις, Καταπόνηση & Τραυματισμός των μυών
Άσκηση μεγαλύτερης πίεσης του μυ από αυτήν που μπορεί να αντέξει

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα;

Έντονος πόνος στους μύες
Ερυθρότητα ή μώλωπες λόγω του αιματώματος μέσα στις μυϊκές ίνες
Μυϊκή αδυναμία
Περιορισμένη κίνηση
Πρήξιμο
Μυϊκοί σπασμοί

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση των μυϊκών θλάσεων είναι εύκολη, καθώς τα συμπτώματα είναι συγκεκριμένα. Ωστόσο, συνίσταται να γίνεται κάποιες φορές υπέρηχος και μαγνητική τομογραφία, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση της ζημιάς.

Πως αντιμετωπίζεται η Μυϊκή Θλάση;

Ανάλογα με τον βαθμό της θλάσης που έχει υποστεί ο μυς χρειάζεται και η κατάλληλη θεραπεία. Σαφώς, ο μυς χρειάζεται χρόνο ξεκούρασης για να επανέλθει, επομένως σταματάμε κάθε δραστηριότητα που μπορεί να τον κουράσει. Συνήθως ακολουθείται ο κλασσικός συνδυασμός ανάπαυσης, παγοθεραπείας, ελαστικής περίδεσης και ανύψωσης του μέλους (Rest-Ice-Compression-Elevation) . Στις βαρύτερες περιπτώσεις ή σε επαγγελματίες αθλητές απαιτείται άμεση έναρξη φυσικοθεραπείας, διαρκής ιατρική παρακολούθηση και ελεγχόμενη επάνοδος στην προηγούμενη δραστηριότητα.

Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, ο Ορθοπαιδικός ενδεχομένως επιλέξει να μας χορηγήσει αντιφλεγμονώδη ή και μυοχαλαρωτικά φάρμακα.

Μέσω της φυσικοθεραπείας και της μυικής ενδυνάμωσης ο μυς θα επαναφέρει γρήγορα και με ασφάλεια το εύρος της κίνησής του, ενώ παράλληλα θα αποκατασταθεί η ελαστικότητά του.

Τρόποι Πρόληψης

Για να μην αποκτήσουμε κάποια μυϊκή θλάση, οφείλουμε να ακολουθήσουμε κάποιες εύκολες οδηγίες, όπως:

Κάνουμε πάντα καλό ζέσταμα πριν ξεκινήσουμε την γυμναστική μας.
Δεν ξεχνάμε ποτέ να κάνουμε διατάσεις πριν και μετά την προπόνησή μας.
Προσέχουμε πάντα την τεχνική μας, καθώς οι συχνές επαναλήψεις με λάθος τεχνική μπορούν να επιφέρουν μυικά προβλήματα.
Σεβόμαστε τις ανάγκες του σώματός μας και δεν το πιέζουμε σε υπερβολικό βαθμό.
Χρησιμοποιούμε κατάλληλο εξοπλισμό.